Sf. Cuvios Ioan Casian Romanul > Sfinte Moaște/Hram

jos>

Sf. Cuvios Ioan Casian Romanul
(28/29 Februarie)


SFINTE MOAŞTE/HRAM

SFINTE MOAŞTE
HRAM

SFINTE MOAŞTE

Părticele din Moaştele Sfântului se află la:

 Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt Nr. 16;
 Mănăstirea Sfântul Victor, 3, rue de l'Abbaye Marseille 13007, France.

Sfinte Moaște din epoca primară a creștinismului dobrogean.

Provincia dintre Dunăre și Marea Neagră, numită multă vreme Sciția Mică, iar mai târziu Dobrogea, a avut un mare rol istoric și religios încă din timpul Greciei antice și a marelui imperiu roman.

Cu mult înainte de Hristos, aici, la Gurile Dunării, erau exilați numeroși oameni, printre care a fost și poetul roman Ovidiu.

În primele trei secole după Hristos, Sciția Mică era locul cel mai potrivit pentru surghiunirea și persecutarea creștinilor care nu voiau să se închine la idoli. Cei mai mulți dintre creștini mureau aici în surghiun, făcându-se martiri pentru dragostea lui Hristos, iar alții fugeau în taină din mâinile păgânilor.

Însa cei mai mulți dintre ei erau condamnați de romani la grele chinuri, fie prin tăierea capului, fie prin înfometare și alte munci. Astfel, Sciția Mică (Dobrogea) a fost țara martirilor din primele trei secole după Hristos.

Aici au pătimit și au murit pentru dragostea lui Dumnezeu multe mii de martiri, începând din anii 70-71, când și Sfântul Apostol Andrei a semănat cuvântul Sfintei Evanghelii în țara noastră. Din anul 305 până în anul 323, domnind în răsărit păgânul împărat Liciniu, la Gurile Dunării au fost martirizați cei mai mulți creștini.

Apoi, după Edictul de la Milan din anul 313 și după mutarea capitalei imperiului roman de la Roma la Constantinopol, persecuția împotriva creștinilor încetând, fiecare din cei surghiuniți în Sciția Mică se reîntorceau în patria lor.

Sfântul Ioan Casian (360-435) era originar din sudul Dobrogei și prieten apropiat al Sfântului Gherman, din aceeași provincie. După ce a vizitat marile mănăstiri din Egipt, a stat câțiva ani în preajma Sfântului Ioan Gură de Aur, la Constantinopol. După aceea s-a dus la Roma, și mai apoi în sudul Franței, unde a întemeiat o vestită mănăstire închinată Sfântului Victor, la Marsilia. El a scris și vestitele “Convorbiri duhovnicești” (Colationes) cu sfinții părinți din pustiul Egiptului, care sunt unice în literatura patristică.

După mutarea sa la cele cerești, moaștele Sfântului Ioan Casian se păstrează și astăzi în Mănăstirea Sfântului Victor, fiind cinstite de credincioși.


Sursa: Sfinte Moaște în România

<sus

HRAM

Mănăstirea Sf. Ioan Casian (Judeţul Constanţa)

Hram: Duminica Sfinţilor Români

Localizare: Comuna Târguşor-Jud. Constanţa;
Stareţ: Protosinghel Iustin Petre
Tel.: 0724.711.646
e-mail: manastire@ioancasian.ro

Pentru mai multe informaţii va rugăm sa vizitaţi site-ul Mănăstirii Sf. Ioan Casian: www.ioancasian.ro

Parohia Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Ioan Casian Romanul (Bucureşti)

Adresa: Strada Pridvorului, sector 4, Bucureşti (Cartierul Tineretului)

<sus