Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul > Scrieri

jos>

Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul,
Mitropolitul Țării Românești
(27 Septembrie)


SCRIERI

ARTICOLE (trimiteri către alte site-uri)

Biografia Sf. Ierarh Antim Ivireanul

Scrieri ale Sf. Ierarh Antim Ivireanul

Sf. Ierarh Antim Ivireanul - DIDAHII
(link unde se găsește cartea în format pdf)

Sf. Ierarh Antim Ivireanul - “pescarul de oameni” mucenic

Cazania Sf. Antim Ivireanul la Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Elena Dulgheru - Antim Ivireanul: Martiriu și film

Exemplul mamei-arici

Creștinul care a aflat din Biserică de învățătura lui Hristos, trebuie să o împărtășească și altora. Așa îi învăța în vremea sa, Sfântul Antim Ivireanul pe creștini: "Să faceți, zicea el, precum femela de arici, care, toamna, când strugurii sunt destul de copți, merge în vie și mănâncă struguri până ce se satură. Dar se gândește și la puișorii săi cum să-i sature și apucă cu gura o coardă de viță și o scutură cu putere ca să cadă destule boabe de strugure pe jos. Apoi se rostogolește peste boabele de strugure care intră cu zecile în țepii ei și atunci când crede ea că s-au strâns destule, pleacă spre cuibul său, unde o așteaptă puișorii înfometați pe care-i hrănește cu struguri proaspeți. Așa trebuie să procedeze și creștinii care iau parte la sfintele slujbe și ascultă Evanghelia și tâlcuirea ei".

Sursa: CreștinOrtodox.ro

<sus

Melcul lui Antim Ivireanul!

Sfânta Mănăstire Antim din București are deasupra ușii de la intrare o emblemă, sculptată în piatră de însuși episcopul Antim Ivireanul care reprezintă un melc.

Melcul simbolizează sărăcia, căci toată averea sa este purtată în spate, sub cochilie. De asemenea melcul mai simbolizează tăcerea, el nu produce nici sunet, spre deosebire de alte animale. O a treia însușire este aceea că, atunci când plouă, el se înalță cu ușurință deasupra apei.

Se poate spune că melcul este imaginea perfectă a călugărului. Ca și melcul, călugărul trebuie să fie sărac, el depune un jurământ al sărăciei depline, trebuie să iubească tăcerea și să se înalțe la Dumnezeu prin rugăciune fierbinte, însoțită de lacrimi.

La fel să procedăm și noi, să iubim aceste virtuți, să ne lipsim de cele pământești, să iubim tăcerea și să înălțăm prin rugăciune și lacrimi la Dumnezeu asemenea melcului când plouă.

Cum ne-am putea asemui cu melcii când pe noi ne covârșește greutatea lucrurilor adunate în casa din spatele nostru? Nici măcar casa sufletului n-o putem păstra liberă de conștiință și liberă de deșertăciunile acestei lumi trecătoare.

Sursa: Pilde - Melcul lui Antim Ivireanul!

<sus