Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ > Sfinte Moaște

jos>

Sf. Cuvios Paisie de la Neamţ
(15 Noiembrie)


SFINTE MOAŞTE

Paisie de la Neamț - canonizat în 1988

Toți cei care au cercetat viața și nevoințele starețului Paisie, l-au considerat ca un adevărat "sfânt" sau "cuvios". Din aceste motive, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a procedat, în 1988, la canonizarea lui. Preoții, călugării și credincioșii români au de asemenea datoria de a-l cinsti, pentru că el a trăit peste trei decenii pe pământ românesc, unde și-a desfășurat bogata sa lucrare de reînnoire a monahismului ortodox de pretutindeni. De altfel, în ședința sa din 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserica noastră.

Părticele din Moaştele Sfântului se află la:

 Biserica Șerban Vodă, Str. Petre Tuțea nr. 1, sector 4, București, tel.: 0722 342 291;
 Mănăstirea Sihăstria, com. Vânători, jud. Neamţ, (22 km de Tg. Neamţ pe şoseaua care merge spre Vatra Dornei);
 Mănăstirea Sihăstria Putnei, la 4 km depărtare de Mănăstirea Putna;

Mormântul Sfântului Cuvios Paisie Velicikovski,
Mănăstirea Neamţ

 Mănăstirea Robaia, com. Muşăteşti, jud. Argeş, 25 km NE de Curtea de Argeş;
 Mănăstirea Brâncoveni, com. Brâncoveni, jud. Olt (este situată la 20 km sud-vest de Slatina, la sud de Piatra Olt, în zona şoselei Slatina-Caracal, şi la 6 km de halta Pârşcoveni, de pe linia ferată Piatra Olt-Caracal);
 Sihăstria de la Agapia Veche (Agapia din Deal); se situează la cca. 2 Km nord de Mănăstirea Agapia din Vale (12 km SV de Tg. Neamţ, 48 km N de Piatra Neamţ).

<sus

Sfântul Paisie de la Neamț (+1794).

Cuviosul Paisie de la Neamț a fost unul dintre cei mai mari stareți pe care i-a avut monahismul nostru românesc.

Preacuviosul Paisie de la Neamț s-a născut în orașul Poltava – Ucraina, într-o familie cu mulți copii. Tatăl său era preot la catedrala orașului. Dorind să-și închine viața lui Hristos, s-a dus în taină la câteva mănăstiri din Ucraina, printre care șiLavra Pecerska. Dar, neaflând pace aici, a trecut în Moldova în anul 1745 și s-a nevoit la mai multe schituri din Vrancea și Buzău. În anul 1746 pleacă în Muntele Athos și adună mai mulți călugări în jurul său, iar in 1763 se întoarce în Moldova cu 64 de ucenici.

Aici se nevoiește 12 ani cu ucenicii săi la mănăstirea Dragomirna (1763-1775); apoi se strămută în Mănăstirea Secu, datorită ocupației austriece, și în anul 1779 este numit stareț în marea lavră de la Neamț, unde se nevoiește încă 15 ani în plăcere de Dumnezeu, adunând în jurul său peste 700 de monahi din mai multe țări.

La 15 noiembrie 1794, Sfântul Paisie se strămută la cele veșnice, fiind îngropat în pronaosul bisericii voievodale a Mănăstirii Neamț.

Sfântul Paisie a fost canonizat în anul 1988 de Biserica Ortodoxă rusă, având zi de praznuire 15 noiembrie.

Sursa: Arhimandrit Ioanichie Bălan, Sfintele Moaște din România, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004

<sus