...
Sf. Ierarh Atanasie al III-lea > Sfinte Moaşte

jos>

Sf. Ierarh Atanasie al III-lea (Patelarie),
Patriarhul Constantinopolului
(2 Mai)

SFINTE MOAŞTE

Citirea Tomosului sinodal de introducere a Sfântului Atanasie
în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

Pe 5 martie 2008, la propunerea Episcopiei Dunării de Jos, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât introducerea în calendarul bisericesc a sărbătorii Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea, patriarhul Constantinopolului.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopia Dunării de Jos a hotărât ca ceremonia de proclamare solemnă a introducerii în calendar a Sfântului Ierarh Atanasie să se facă în zilele de 1-3 mai 2009, la Galaţi, la locurile unde Sfântul Ierarh a vieţuit o vreme, respectiv la Biserica "Sfântul Nicolae" - fosta reşedinţă a sfântului -, Biserica "Sfântul Atanasie Patriarhul", dar şi la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, locul unde se păstrează o părticică din cinstitele sale moaşte.

Sfintele sale moaşte, care săvârşesc multe minuni, se păstrează întregi, așezate pe un tron arhieresc, în Catedrala mitropolitană "Buna Vestire" din Harkov, Ucraina.

Din anul 2004, a fost adus din Ucraina un fragment din moaştele Sfântului Atanasie, fragment care se păstrează în catedrala din Galaţi.

Sursa: Ziarul Lumina

<sus