...
Sf. Ierarh Simion Ștefan > Sfinte Moaşte

jos>

Sf. Ierarh Simion Ștefan
(24 Aprilie)

SFINTE MOAŞTE

Slujba de canonizare a Sfantului Simion Stefan la Alba Iulia.

Duminică, 30 octombrie, în Catedrala Reîntregirii va avea loc slujba de canonizare a Sfântului Simion Ștefan, mitropolit al Ardealului pe parcursul secolului al XVII-lea.

La ceremonialul religios va participa Patriarhul BOR Daniel și o serie de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, fiind așteptați să participe mii de pelerini.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ședința din 21 iulie 2011 canonizarea mitropoliților Transilvaniei Simion Ștefan (data de pomenire 24 aprilie) și Andrei Șaguna (zi de pomenire 30 noiembrie) la propunerea sinoadelor celor două mitropolii ale Ardealului.

De numele mitropolitului Simion Ștefan se leagă primele traduceri integral în limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament în 1648 cunoscut sub numele de “Noul Testament de la Bălgrad” și Psaltirei în 1651.

Cu ocazia canonizării mitropolitului Simion Ștefan, cu o zi înainte de slujba canoniziării, la Catedrala Reîntregirii va fi adus capul Sfântului Apostol Andrei, cunoscut ca Apostolul românilor. Credincioșii se vor putea închina capului Sfântului Andrei până în după-amiaza zilei de 31 octombrie, când moaștele vor lua drumul capitalei iar mai apoi al Greciei.

Sursa: Radio Reîntregirea

<sus