Sf. Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani > Slujba

jos>

Sf. Cuvioşi Iosif şi Chiriac
de la Bisericani
(1 Octombrie)

SLUJBA

SLUJBA SFINȚILOR PREACUVIOȘI PĂRINȚI IOSIF ȘI CHIRIAC DE A BISERICAN

Doamne strigat-am…, stihirile pe 4, glasul al 4-lea

Podobie…, Dat-ai semn celor ce se tem…

Din pruncie ai dorit viață nepătimitoare și locurile de închinare de la Iordan mult le-ai iubit Cuvioase Iosife, îndrumător al pustnicilor și întemeietorul obștii Bisericani. Iubitorule de Hristos, roagă-te pentru cei ce cu dragoste săvârșesc pomenirea ta.

Arzând de dumnezeiescul dor ce te povățuia a te închina la Mormântul Învierii lui Hristos, ai luat binecuvântare, preacinstite Iosif, mergând la Ierusalim și cu lacrimi fierbinți la locurile Sfinte te-ai închinat, umplându-te de iubirea lui Dumnezeu, pe Care L-ai dorit atât de mult, apoi te-ai nevoit în pustiul Iordanului, petrecând în post, în tăcere, în rugăciune fierbinte către Dumnezeu și răbdând numeroase ispitiri de la diavolul și pe toate biruindu-le, pentru aceasta îți strigăm: Bucură-te Iosife, mult nevoitorule.

Din tinerețe l-ai iubit pe Hristos și aprins fiind de dorul pustiei, ți-ai îndreptat pașii spre chinovia cuviosului Iosif din Sihăstria Bisericanilor unde ai deprins rânduiala vieții pustnicești, învățând smerenia, iubind ascultarea, ținând tăcerea și uscându-ți trupul cu postul, ajungând ca un înger în trup, pentru aceasta îți cântăm: Bucură-te Sfinte Chiriac, podoaba sihaștrilor.

Cine va putea spune cu de-amănuntul viețuirea ta, Cuvioase Chiriac, căci mintea noastră se spăimântează cugetând la nevoințele tale mai presus de fire, la asprimea postului, la petrecerea fără de îmbrăcăminte în arșița verii și în frigul pătrunzator al iernii, la îndelunga tăcere, la neîncetata rugăciune către Dumnezeu și la nevăzutul război cu vrăjmașul; pentru acestea te fericim pururea, minunate părinte.

SLAVA… glasul al 6-lea

Veniti iubitorilor de praznuire sa cinstim astazi pe cei intocmai la obicei cu ingerii, pe Cuviosul Iosif si Chiriac, care taberele demonilor le-au alungat si multime de ucenici in muntele Bisericanilor au adunat, zicand catre dansii: Bucurati-va, parinti Preafericiti.

SI ACUM… glasul al 6-lea

Cauta spre rugaciunea robilor tai, ceea ce esti cu totul fara de prihana, potolind pornirile cele rele ce se ridica asupra noastra si din tot necazul izbavindu-ne pe noi care strigam catre tine cu umilinta: Bucura-te, Stapina, ajutatoarea tuturor, bucuria si acoperamantul si mantuirea sufletelor noastre.

Glasul al 2-lea

Din tinerete ati iubit viata pustniceasca, Cuviosilor parinti Iosif si Chiriac, pentru aceasta ati lasat toate si ati ales cele duhovnicesti, defaimand cele lumesti, ati imbracat vesmantul nepatimirii si ati urmat calea cea stramta ce duce la mantuire.

Stih: Cinstita este maintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

Primiti, cuviosilor Iosif si Chiriac, prinosul cantarilor noastre de preaslavire si cu rugaciunile voastre inaintea infricosatorului scaun de judecata ce va sa fie, sa ne sprijiniti.

Stih: Fericit barbatul care se teme de Domnul, intru poruncile Lui va voi foarte.

Prin nevointele voastre mai presus de fire, v-ati facut urmatori marilor cuviosi, alaturi
de care acum in ceruri va bucurati, slavind neincetat pe Dumnezeu Cel in Treime laudat.

SLAVA…asemenea

Bucurati-va, cetele monahilor si iubitilor crestini, ca a sosit ziua praznuirii cuviosilor parintilor nostri Iosif si Chiriac, care din tinereite si-au inchinat viata intreaga slujirii Domnului, facandu-se vase alese ale Sfantului Duh, luminatori si povatuitori ai pustnicilor, ravnitori si dascali ai rugaciunii lui Ilisus, flori din gradina Maicii Domnului, ingeri in trup. Veniti, fratilor, sa-i cinstim cu alese cantari, rugandu-i sa mijloceasca pururea pentru sufletele noastre.

SI ACUM

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Marie, rugul cel nestins si de daruri izvorator, tie ne rugam sa ne ajuti cu rugaciunile tale.

TROPARUL glasul al 4-lea

Din tineretele voastre iubindu-L pe Dumnezeu, ati parasit lumea si in muntii Carpati v-ati salasluit, ca neincetat sa-I slujiti, ajungand prin nevointele voastre sa dobanditi rugaciunea

Facandu-va vase alese ale Sfantului Duh, povatuitori sihastrilor, ocrotitori ai celor din nevoi si celor mahniti mangaietori. Pentru aceasta, impreuna sa-i laudam cum se cuvine pe Sfintii Iosif si Chiriac, caci se roaga pururea lui Hristos pentru sufletele noastre.

Si acum…a Nascatoarei de Dumnezeu, glas IV.

Taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta, prin tine, Nascatoare de Dumnezeu,
celor de pe pamant s-a aratat, Dumnezeu intrupandu-Se intru unire neamestecata si crucea de bunavoie pentru noi primind; prin care inviind pe Cel intai zidit, a mantuit din moarte sufletele noastre.

LA VECERNIA MARE

Dupa Psalmul 103, se canta: Fericit barbatul…, starea intai La Doamne, strigat-am…, stihire pe 8, glasul al 6-ea Patru ale cuviosului Iosif si patru ale cuviosului Chiriac

Stihirile Cuviosului Iosif de la Bisericani:

Dumnezeu te-a ales din pruncie, Cuvioase parinte Iosif, sa-I slujesti, pentru aceasta, ranit fiind de dumnezeiasca iubire, ai lasat toate si in obstea cuviosului Dometian de la manastirea Bistrita te-ai salasluit, impodobindu-te cu postul, cu privegherea, cu neincetata rugaciune si cu toata fapta cea buna, iar acum in ceata cuviosilor parinti bucurandu-te, nu inceta a te ruga pentru mantuirea sufletelor noastre.

Nimic n-ai iubit mai mult pe pamant, Cuvioase Parinte Iosif, decat pe Dumnezeu, nici averea, nici cinstea, nimic din cele lumesti, ci arzand de dragostea lui Hristos, in aspre osteneli viata ti-ai petrecut si rugaciunea inimii ai dobandit. Pe acesta roaga-L, Sfinte, sa daruiasca pace si sufletelor noastre mare mila.

Prin rabdare si nevointe duhovnicesti agonisind iubirea, smerenia si neincetata rugaciune, te-ai invrednicit de marele dar al preotiei si vietuind cincisprezece ani in pustia Iordanului, pilda vrednica de urmat celor de acolo te-ai facut. Pentru aceasta, in cantari te cinstim: Bucura-te Cuvioase Iosif, povatuitorul sihastrilor.

Din tinerete ai deprins fericitul rod al ascultarii, adancul de nepretuit al smereniei, vorbirea cu Dumnezeu prin inflacarata rugaciune si toate ostenelile le-ai iubit, invrednicindu-te mai apoi, in trup fiind, si pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu a o vedea. Pentru aceasta si noi cu dragoste iti cantam: Bucura-te, Parinte Iosif, de trei ori fericite.

Stihirile Cuviosului Chiriac, glasul al 4-lea

Ai iubit ca nimeni altul viata pustniceasca si, dorind linistea sihastriei si pestera lasandu-ti casa iubita, lepadand hainele cele lumesti, smerinduti trupul si lasandu-l sa rabde frigul si arsita, incat un alt Onufrie te-ai facut, pentru aceasta ceresti daruri ai primit, fiind chivot al sfinteniei; Sfinte Parinte Chiriac, miluieste pe cei ce cu dragoste savarsesc cinstita pomenirea ta. (de doua ori).

Vietuitor desavarsit al sihastriei, podoaba a pustnicilor din muntii Carpati, implinitor al rugaciunii si iubitor de tacere te-ai aratat Cuvioase Parinte Chiriac; pentru acestea si ingerii s-au minunat de nevointele tale, iar noi nevrednicii cu adevarat te fericim si iti inaltam cantari de lauda, ca cel ce ai dobandit indrazneala la Dumnezeu, pe care roaga-L sa mantuiasca sufletelor noastre.

Petrecand impreuna cu fiarele, pe fiara trupului ai supus-o, fericite parinte, curatandu-ti simturile si, ajungand la limanul nepatimirii, ai dus viata nematerialnica in trup asemanandu-te cetelor ingeresti, pe vrajmas biruindu-l, lupta cea buna luptand si ajungand la limanul mantuirii. Pentru aceasta acum impreuna cu cetele cuviosilor veselindu-te, Sfinte Parinte Chiriac, roaga-te neincetat pentru cei ce cu credinta si cu dragoste savarsesc sfanta pomenirea ta.

SLAVA…, glas al 5-lea

Sa praznuim astazi prin alese cantari pe purtatorii de Dumnezeu, Cuviosii Parinti Iosif si Chiriac, podoaba sihastrilor din Carpati, luminatorii monahilor, dascalii rugaciunii celei de foc, vindecatorii celor bolnavi si izgonitorii duhurilor celor necurate, iubitorii de liniste care din pruncie viata Domnului si-au inchinat, vasele alese ale Stapanului Hristos, povatuitorii si rugatorii neamului romanesc. Veniti cu totii sa-i cinstim zicand: Sfintilor Preacuviosilor Parinti, rugati-va pururea pentru cei ce cu smerenie si cu dragoste savarsesc cinstita pomenirea voastra.

SI ACUM….dogmatica glasului V

In Marea Rosie, inchipuirea Miresei Celei neispitite de nunta s-a intiparit de demult. Acolo Moise, despartitor al apei, iar aici Gavriil, slujitor al minunii. Atunci trecut-a Israel adancul cu piciorul neudat, iar acum Fecioara L-a nascut fara samanta pe Hristos. Marea, dupa trecerea lui Israel, a ramas nestrabatuta; iar cea fara prihana, dupa nasterea lui Emanuel, a ramas nevatamata. Cel ce esti si mai inainte ai fost si Te-ai aratat ca om, Dumnezeule, miluieste-ne pe noi.

VOHODUL, Lumina lina.-.apoi

Prochimenul zilei

Paremiile

Din Intelepciunea lui Solomon, citire:
(V, 16 – VI,3)

Dreptii in veac vor fi vii si la Domnul este plata lor, si purtarea de grija pentru dansii este de la Cel Preainalt. Pentru aceasta vor lua imparatia podoabei si stema frumusetii din mana Domnului; caci cu dreapta Sa ii va acoperi pe ei, si cu bratul Sau ii va apara. Lua-va ravna lui drept arma si va intrarma faptura spre izbanda asupra vrajmasilor. Imbraca-se-va in platosa dreptatii si isi va pune drept coif judecata cea nefatarnica. Lua-va drept pavaza nebiruita sfintenia, va ascuti mania cumplita drept sabie si impreuna cu Dansul lumea va da razboi impotriva celor fara de minte. Porni-se-vor, bine ochite, sagetile fulgerelor si ca dintr-un arc bine incordat al norilor la tinta vor lovi. Si din mania Lui ca dintr-o masina zvarlitoare de pietre incarcatura de grindina se va arunca. Intarata-se-va asupra lor apa marii si raurile ii va ineca de naprasna. Sta-va impotriva lor Duhul puterii Dumnnezeiesti si ca un vifor ii va inlatura pe ei si faradelegea va pustii tot pamantul si rautatea va rasturna scaunele celor puternici. Auziti dar, imparati si intelegeti; luati invatatura judecatori ai marginilor pamantului. Luati aminte cei ce stapaniti multimi si cei ce va trufiti cu ocarmuirea multimii neamurilor. Ca de la Domnul s-a dat voua stapanirea si puterea de la Cel Preainalt.

Din Intelepciunea lui Solomon, citire:

Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu si nu se va atinge de ele chinul. Parutu-s-a in ochii celor nepriceputi ca au murit si iesirea lor din aceasta lume s-a socotit pedepsire si plecarea lor de la noi, sfaramare, iar ei sunt in pace. Ca de ar fi si pedepsiti in fata oamenilor nadejdea lor este plina de nemurire. Si putin fiind pedepsiti cu mari faceri de bine se vor darui, ca Dumnezeu i-a ispitit pe dansii si i-a aflat Lui-si vrednici. Ca pe aur in topitoare i-a lamurit pe ei si ca pe jertfa de ardere de tot i-a primit. Si in vremea cercetarii lor vor straluci, si ca scanteiile pe paie vor fugi. Judeca-vor neamuri si vor stapani popoare si va imparatii peste dansii Domnul in veci. Cei ce nadajduiesc spre Dansul vor intelege adevarul si credinciosii vor petrece in dragoste cu Dansul. Ca har si mila este intru cuviosii Lui si cercetare pentru alesii Lui.

Din Intelepciunea lui Solomon, citire:

Dreptul de va ajunge sa se sfarseasca, intru odihna va fi. Ca batranetile sunt cinstite, nu cele de multi ani nici cele ce se masoara cu numarul anilor. Si caruntetele sunt intelepciunea oamenilor si varsta batralnetilor, viata nespurcata. Placut lui Dumnezeu facandu-se, l-a iubit, si vietuind intre pacatosi, a fost mutat. Rapitu-s-a ca sa nu schimbe rautatea mintea lui, sau viclenia sa insele sufletul lui. Ca ravna rautatii intuneca cele bune si neinfranarea poftei schimba gandul cel fara de rautate. Desavarsindu-se in scurt timp, a implinit ani indelungati; ca placut era Domnului sufletul lui. Pentru aceasta S-a grabit a-l scoate pe dansul din mijlocul rautatii. Iar popoarele au vazut si nu au cunoscut, nici nu au pus in gand una ca aceasta. Ca har si mila este intru cuviosii lui si cercetare intru alesii lui.

LA LITIE

Stihirile pe glasul I

Cuvioase Parinte Iosif, din tineretile tale ai intrat in Lavra Bistritei ca sa-L slavesti aici pe Dumnezeu cu ingerii si cu parintii cei nevoitori. Si dupa multe nevointe cu post si rugaciune, la Sfantul Mormant al lui Hristos ai mers sa te inchini. Dupa ce acolo cu lacrimi fierbinti te-ai rugat, in pustiul Iordanului te-ai salasluit, iar de la Parintii cei imbunatatiti rugaciunea cea de foc o ai dobandit. Roaga-L pe Hristos Dumnezeu sa daruiasca Bisericii unire si sufletelor noastre mare mila.

Urmand vietii curate a Sfintilor Parinji, din pustiul Iordanului si facandu-te vas ales al Sfantului Duh, Stapanul tuturor te-a invrednicit ca povatuitor sihastrilor de acolo sa ajungi, apoi la navalirea barbarilor, prin calauzirea Sfantului Duh, cu cei saptesprezece ucenici ai tai in Tara Moldovei intorcandu-te, in pesteri pe Muntele Bisericanilor la mai mari nevointe te-ai dat. Parinte Cuvioase Iosif, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca din nevoi si din necazuri pe cei ce cu dragoste savarsesc sfanta pomenirea ta.

Cine va putea spune cu de-amanuntul nevointele tale, Cuvioase Parinte Iosif, caci si pe Maica Domnului te-ai invrednicit a o vedea, atunci cand spre Muntele Atonului te-ai pornit a pleca. La care Imparateasa cerului si a pamantului ti-a spus ca “Si aici este Gradina mea”; pentru aceasta, cu cantari de laude te cinstim: Bucura-te, Iosife, Parintele nostru.

Preacuviosului Parintelui nostru Chiriac sa-i aducem laude toti iubitorii de praznuire, caci acesta, lepadand toata grija cea lumeasca, a luat Crucea lui Hristos, prin aspre nevointe petrecand si prin munti cu golatate ticalosindu-se; slavind neincetat pe Dumnezeu si biruind desavarsit neputintele firii, urmator marilor sihastri s-a facut. Pentru aceasta iti cantam: Bucura-te, Sfinte Parinte Chiriac, mult nevoitorule.

Cuviosul Parintele nostru Chiriac, cel urmator in ostenelii al Sfantului Onufrie, dupa multe nevointe haina cea fireasca a trupului a lepadat-o, fiind imbracat de catre Dumnezeu cu darul nepatimirii, incat nici frigul, nici arsita nici foamea si nici diavolii nu-l vatamau. Pe acesta, care aduce la noi o asemenea ingereasca vietuire, cu un glas, in cantari sa-l marim.

SLAVA…, glasul al 8-lea

Veniti toate cetele monahilor si ale dreptslavitorilor crestini sa praznuim astazi pe sihastrii cei vestiti, Iosif si Chiriac, pe care pamantul Moldovei i-a odraslit si care in muntele Bisericanilor s-au desavarsit si cu cantari de laude sa-i fericim, ca pe Hristos Dumnezeu mai presus de toate L-au iubit si din cele pamantesti nimic nu au pretuit, iar acum impreuna cu cetele cuviosilor, pururea se roaga pentru cei ce cu credinta si cu dragoste savarsesc sfanta pomenirea lor.

SI ACUM…, glasul al 8-lea

Fecioara nenuntita, care pe Dumnezeu in chip de negrait L-ai zamislit cu trup, Maica Dumnezeului Celui Preainalt, primeste rugaciunile robilor tai, Preacurata, Ceea ce daruiesti tuturor curatare de greseli. Si acum, primind rugaciunile noastre, roaga-te sa ne mantuim noi toti.

LA STIHOAVNA glasul al 3-lea

V-ati lasat in purtarea de grija a lui Dumnezeu, cuviosilor parinti, inca din tineretile voastre, socotind ca acoperamantul vostru este smerenia, odihna este rugaciunca, iar mancarea este postul de fiecare zi; pentru aceasta ati rabdat toate ostenelile cu dragoste, dorind sa Ii slujiti cu adevarat Stapanului Hristos, Care v-a primit ca pe niste alesi ai Sai, de unde rugati-va sa se mantuiasca sufletele noastre.

Stih: Preotii Tai Doamne se vor imbraca cu dreptate, cuviosii Tai cu bucurie se vor bucura.

Bucuraiti-va, fericitilor Parinti Iosif si Chiriac, cei care ati fost urmatori Marelui Antonie, lui Eftimie, lui Sava, lui Teodosie si tuturor cuviosilor parinti care au calatorit pe calea cea stramta ce duce spre mantuire, alegand postirea, tacerea, infranarea, ascultarea, smerenia si saracia in locul celor din lume, vietuind in pesteri si in pustietati si iubind sa fie cu Dumnezeu. Cu acestia acum va veseliti, nevoitorilor parinti, impreuna cu care ragati-va lui Hristos pentru noi, sa ne daruiasca iertare de greseli si sufletelor noastre mare mila.

Stih: Fericit barbatul care se va teme de Domnul si intru poruncile Lui va voi foarte.

Calatoria sihastriei fara de poticneala ati savarit si credinta o ati pazit, pentru aceasta si cununa dreptatii ati primit, pe care v-a gatit-o voua Hristos Cel ce imparte harurile; deci rasplatirile pentru osteneli si darul tamaduirilor primind, rugati-L pe Acesta sa mantuiasca sufletele noastre.

SLAVA.-.glasulal 8-lea

Multimile calugarilor pe voi va cinstesc, cuviosilor parinti, ca lumea lasand si pe muntele Bisericanilor asezandu-va, in pestera lui Dumnezeu ati slujit si a vrajmasului putere ati biruit, cei ce sunteti cu ingerii vorbitori, cu dreptii si cu cuviosii impreuna locuitori; pentru aceasta rugati-va Domnului sa se miluiasca sufletele noastre.

SI ACUM…glasul l

Nascatoare de Dumnezeu Fecioara alunga din ticalosul meu suflet trandavia, lenea, neingrijirea, nebunia, neastimpararea, necuratia, grairea impotriva, neascultarea de poruncile dumnezeiescului Duh. Iar impreuna cu acestea si tot nesatul, necunostinta, naravul cel fara de mila, constiinta cea fara mustrare. Si cu rugaciunile tale mantuieste sufletele noastre.

La binecuvantarea painilor TROPARUL glasul al 4-lea

Din tineretele voastre iubindu-L pe Dumnezeu ati parasit lumea si in muntii Carpati v-ati salasluit, ca neincetat sa-I slujiti, ajungand prin nevointele voastre sa dobanditi rugaciunea cea de foc, facandu-va vase alese ale Sfantului Duh, povatuitori ai sihastrilor, ocrotitori ai celor din nevoi, si ai celor mahniti mangaietori, rugati-va lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele noastre. ( de doua ori)

Troparul Maicii Domnului Nascatoare de Dumnezeu Fecioara bucura-te…

LA UTRENIE

La Dumnezeu este Domnul… troparul cuviosilor ( de 2 ori)

Slava… al Sfantului

Si acum… al Nascatoarei de Dumnezeu

Dupa catisma intai, sedelna glasul al 4-Iea

Iubind viata ingereasca, din tinerete ai luat jugul cel bun al lui Hristos, desavarsindu-te prin ostenelile sihastresti, umplandu-te de mireasma Sfantului Duh, fiind aparator al celor din primejdii si rugator pentru cei impovarati, Cuvioase Parinte Iosif, adu-ti aminte de cei ce cu dragoste savarsesc pomenirea ta.

SLAVA.-.glasul al 3-lea

Crucea lui Hristos luand, Cuvioase Parinte Chiriac, ai dorit sa vorbesti cu E1 in adancul pustiei si in pestera petrecand timp de saizeci de ani in post, in privegheri si rugaciuni neincetate, acum te indulcesti de frumusetea slavei Lui celei dumnezeiesti, pe Care roaga-L pentru noi cei ce savarsim cu laude si cu cantari sfanta pomenirea ta.

SI ACUM…

Celor neputinciosi tu esti cu adevarat tarie, Preacurata Maica lui Dumnezeu, de aceea , smeritii prin tine ne inaltam, de tine cea inalta ne tinem, tuturor ne esti izbavitoare si catre Dumnezeu mijlocitoare.

Dupa catisma a doua, Sedelna glasul 1

Aratatu-te-ai sihastrilor ca o faclie purtatoare de lumina, ca impodobindu-te cu bunatatea si infrumusetandu-te cu intelepciunea, imbracat fiind cu darul smereniei si aprins de dragostea catre aproapele, ca soarele ai stralucit lumii, Sfinte Iosife, povatuind pe ucenicii tai si pe toti credinciosii pe calea mantuirii; ca cel ce ai indraznire catre Domnul, roaga-te si pentru noi, cei ce cu dragoste savarsim pomenirea ta.

SLAVA… glasul 1

Toata patima dulcetii ai lepadat-o, smerindu-ti trupul, de Dumnezeu inteleptite Chiriac, cu ostenelile infranarii si cu grele nevointe, iar de la diavol ai rabdat nenumarate ispite, pentru care Hristos ti-a daruit indulcirea cea fara de sfarsit si Imparatia Lui cea vesnica, pe care roaga-L cuvioase, sa ne daruiasca lumii pace, iertare de pacate si sufletelor noastre mare mila.

SI ACUM… glasul al 3-lea

Marie, mireasa lui Dumnezeu, ceea ce speli noroiul inimilor noastre celor ticaloase, cu rugaciunile tale, sterge multimea gresalelor noastre si ne aseaza la limanul pocaintei, pe noi cei neindreptati. Caci in tine ne-am pus nadejdea Preacurata, ca la una ce ai nascut limanul milostivirii, ceea ce esti cu totul fara de prihana.

POLIELEUL Robii Domnului…, glasV

MARIMURILE: glas 1

Stihuri se iau de la 17 ianuarie – Cuviosul Antonie cel Mare

Fericimu-te pe tine, Sfinte Preacuvioase parinte Iosif si cinstim sfanta pomenirea ta, indreptatorule al calugarilor si lauda sihastrilor.

Slavimu-te pe tine, mult nevoitorule, Parintele nostru Chiriac si cinstim sfanta praznuirea ta, povatuitorul sihastrilor si impreuna vorbitorule cu Ingerii.

Veniti toate cetele monahilor sa laudam pe marii nevoitori Iosif si Chiriac, lauda sihastrilor, din muntele Bisericanilor.

Dupa Polieleu, Sedealna —glasul al 4-lea

Fugind de tulburarile lumii, pentru dragostea lui Hristos si ascunzandu-va in pesteri pe valea cea binecuvantata a Bistritei, neincetat slavindu-L pe Dumnezeu, rugati-L sa daruiasca lumii pace si sufletelor noastre mare mila.

SLAVA…glasul al 5-lea

Cu lumina cea neapropiata fiind luminat, ai stralucit in invataturile pustiului, luminand, Cuvioase Iosife, pe cei ce cu sufletul curat au venit catre tine.

SI ACUM…glasul al 5-lca

Bucura-te usa Domnului cea neumblata, pe care mai mainte toti cei preadrepti te-au propovaduit: proorocul Daniil, munte netaiat; si David dulcele cantaret cu Moise si ceilalti, rug si nastrapa, toiag si nor, usa si scaun si munte mare te-au aratat noua.

Antifonul intai, glasul al 4-lea Prochimen glasul al 4-lea

Psalmul 50

Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate ce mi-a dat mie!

Toata suflarea…

Evanghelia de la Matei (XI, 27-30 )
(Cauta joi, saptamana a patra, dupa Rusalii)

SLAVA… glasul al 2-lea

Pentru rugaciunile cuviosilor Tai Iosif si Chiriac, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

SI ACUM…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ma Dumnezeule, dupa mare mila Ta…

CANOANELE Se pun canoanele…

Cantarea 1, glasul al 8-lea

Canonul Sfantului Cuvios losif

Cuviosilor parinti, in tot pamantul Moldovei a iesit vestirea nevointelor voastre, pentru aceasta in ceruri plata ostenelilor ati luat. Taberile demonilor le-ati alungat si multime de ucenici in muntele Bisericanilor ati adunat. Cei ce pe urmele marilor cuviosi parinti ai bisericii ati umblat, indraznire avand catre Dumnezeu, cereti pace si mantuire sufletelor noastre.

Viata sihastreasca ai petrecut, Sfinte Iosif, lasand cele trecatoare pentru cele statornice si cununa primind de la Stapanul, lumineaza-ne si pe noi a urma tie, cu totul fericite.

Dezleaga nerodirea faptelor noastre si inimile ni le inmoaie ca sa cantam cu buna placere lauda lui Dumnezeu si tie cununa sa-ti impletim din cuvinte insuflate.
Evanghelia lui Hristos ai iubit-o Cuvioasc si sufletul tau l-ai pierdut pentru El, iar acum te bucuri in lacasurile cele de veselie ale dreptilor, intru toti vecii.

A Nascatoarei:

Maica lui Hristos Celui Milostiv, cu iubire de oameni, milostiveste-L pe Acela, ca inima infranta sa zideasca in noi cei impietriti cu pacate nenumarate.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Minune mare este a vedea cum dragostea pentru cele vesnice a lucrat frumos sufletul maritului Chiriac, iar trupul l-a supus ca pe un rob folosului sufletesc.
Din tinerete ai ales calea cea stramta, Parinte si pana la batranete n-ai incetat a nimici saltarile patimilor pentru dragostea lui Hristos.

SLAVA…

Pentru Dumnezeu ai lasat lumea Cuvioase si putere ai primit de sus ca sa zdrobesti capetele balaurilor celor nevazuti. Roaga-te sa ne luminam si noi cu dragostea celor mai bune.

SI ACUM…

Pe cei ce cu credinta cinstesc nasterea ta Curata, invredniceste-i prin rugaciunile tale sa dobandeasca partea celor alesi intru imparatia Fiului tau.

Catavasie: Deschide-voi gura mea

Cantare a 3 Irmos -Doamne , Cel ce ai facut…

Canonul Sfantului Cuvios

Canonul Sfantului Iosif

Si moartea cea nevazuta si vesnica ai stricat-o, ravnind mortii Lui Hristos celei de viata datatoare, injelegand ca toate sunt trecatoare si degrab se vestejesc.
Toate le-ai lasat Parinte si in Tara Sfanta ai mers ca sa te inchini Mormantului lui Hristos de unde sufletul ti s-a aprins si viata de pribegie ai ales pe acest pamant.
Multe invataturi ai primit in Manastirea Bistrita si pe toate ai vrut sa le peceduiesti cu vederea locurilor unde a patimit Hristos ca prin credinta sa te alipesti mai cu ravna de Dansul.

A Nascatoarei:

Sufletul tau, Stapana, dureri grozave a suportat, urmand lui Hristos, Fiului tau Care batjocura si bici a rabdat pentru noi si moartea si iadul le-a rusinat.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Din inima ai iubit pe Dumnezeu si inselaciunea lumii nu te-a tinut sa urci pe muntii cei pustii ca sa petreci numai de Dumnezeu gtiut si in muntii ceresti sa te salasluiesti.
Ce este frigul si foamea arsita si toata neputinta trupului? Ca pe acestea toate le-ai biruit, Sfinte Parinte, cu puterea cea nebiruita a Duhului, Care pe cele neputincioase le intareste.

SLAVA…

Cugetele cele aprinse ale patimilor le-ai biruit prin dragostea de Dumnezeu si cu caldura Duhului Sfant si stapan te-ai facut peste trupul tau spre viata nestricacioasa.

SI ACUM…

Mijlocitoarea crestinilor si nadejdea celot deznadajduiti, vapaile cele aprinse ale iadului cumplit pornite asupra noastra domoleste-le ca sa te laudam pe tine, ceea ce ai nascut pe Izbavitorul sufletelor noastre.

Sedelna:

Ai învins patimile, luminandu-ti sufletul cu iubirea lui Dumnezeu si agonisind intelepciunea cea de sus, ai povajuit pe ucenici si pe crestini spre mantuire, indemnandu-i sa urmeze lui Hristos. Pentru aceasta, ai luat cununa cea cereasca, iubite parinte, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa miluiasca sufletele noastre.

SLAVA…

Timp de saizeci de ani ai slujit lui Dumnezeu precum un alt Onufrie, cinstite parinte, sfintindu-ti sufletul cu rugaciunca si cu fapte bune, iar trupul smerindu-ti cu obositoare osteneli, ai ajuns la iubitul Mire ceresc, Pe Care roaga-L sa se mantuiasca sufletele noastre.

SI ACUM…, a Nascatoarei:

La o Mireasa cu totul fara de prihana a Facatorului, ca o Maica nenuntita a Izbavitorului, ca una ce esti locas Mangaietorului, Prealaudata, pe mine ce sunt locas intinat al faradelegii si intru cunostinta batjocura demonilor m-am facut, grabeste de ma izbaveste de lucrarea lor cea rea, locas luminat prin fapta buna facandu-ma, ceea ce esti de lumina primitoare, Curata. Alunga negura patimilor si ma invredniceste de impartsisirea cea de sus si de lumina cea neinserata, cu rugaciunile tale.

Cantarea a 4-a

Irmos-Auzit-am Doamne, taina…

Viata ta cea minunata a stralucit si in pustia Iordanului, Parinte, si multi au slavit pe Dumnezeu si pe tine te-au urmat ca la limanul cel lin sa poposeasca.

Canonul Cuviosului Iosif

Straina viata ai petrecut si in pustiu ingereste ai vietuit, cu lumina credintei sufletul t-ai luminat si luminile cele mincinoase le-ai lepadat, drept aceea, nestricaciunea ai dobandit-o in inima ta si vesnica veselie.

Purtat fiind de Duhul Sfant, pilda vieti celei nevestejite in pustia Iordanului s-a facut Cuviosul Iosif, cu fapta si cu cuvantul hranind sufletele ce veneau la dansul, ca la un doctor si dascal iscusit.

A Nascatoarei:

Nascatoare, roaga-L pe Acela in locasurile de odihna sa aseze sufletele noastre si de negura mahnirilor sa ne acopere pe noi, cei ce inotam pe marea acestei vieti zbuciumate.

Maica a Luminii neinserate, ceea ce pe Stapanul raiului ai, roaga-L pe Acela in locasurile de odihna sa aseze sufletele noastre si de negura mahnirilor sa ne acopere pe noi, cei ce inotam pe marea acestei vieti zbuciumate.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Cu osardie ai topit in tine duhul maniei si al vrajbei si a toata rautatea si linistea in Dumnezeu ai dobandit. Iar poftele cele amagitoare le-ai dezradacinat si de stricaciune ai scapat.

Luminandu-ti-se ochii spre contemplarea cea naturala, ai fugit din lumea cea desarta si in mijlocul padurii te-ai asezat ca intr-un rai al desfatarii. Cu indrazneala roaga pe Dumnezeu sa ne mantuiasca si pe noi de stricaciunile lumesti.

SLAVA…

Hrana avand invatatura cea aleasa a Evangheliei, dulcetile cele lumesti le-ai lepadat, ba si pamantul l-ai uitat, Parinte Preacuvioase, de dulcetile cele netrecatoare bucurandu-te inca din aceasta viata.

SI ACUM…

Curatie straina avand si nemaiintalnita, ca ai nascut pe Cel ce pe toate le curateste, nu te departa de la noi, Feciora nestricata, ci tie intoarce din instrainarea noastra la patria cea adevarata.

Cantarea a 5-a

Canonul Sfantului Cuvios Iosif Irmos-Manecand, strigam Tie..,

Lucrand intelepteste ogorul sufletului tau in pustia Iordanului, Sfinte, te-ai imbogatit in lucrurile cele netrecatoare, si asa te-ai intors in Moldova, alungat fiind de navalirile barbarilor.

Manastirea ta de metanie Bistrita, te-a primit, bucurandu-se de un asemenea vietuitor, dar ravna dupa rugaciunca cea de taina te-a impins, Parinte, spre locurile cele pustii ale muntilor, prielnice pentru lucrarea mantuirii.

Cela ce esti putetea rugaciunii cele adevarate a Cuviosului Iosif ca a lucrat in chip minunt prin puterea cea mangaietoare a Duhului Sfant in inima lui insingurarea cea cu ingerii vorbitoare si de taine vazatoare.

A Nascatoarei:

Legile firii ai biruit, de Dumnezeu Nascatoare, ca ai zamistit pe Cel ce alcatuieste pe om in pantecele maicii sale si ai nascut cu trup spre mantuirea noastra pe Cel mai Inainte decat toata zidirea.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Indestulandu-se bogat cu cuvintele Evangheliei si luminandu-si inima si sufletul cu puterea lor, desfatarea cea duhovniceasca a dobandit-o Cuviosul Chiriac calcand peste toate cele pamantesti cu buna cuviinta.

Apa cea vie a Duhului s-a varsat in sufletul tau, Parinte, si de bucurie cereasca te-a umplut, purtandu-te mai presus de cele omenesti si omorand pana la sfarsit patimile cele trupesti care strica sufletul.

SLAVA…

Cu adevarat nou Adam s-a aratat Sfantul Chiriac, ca pe pamant ca acela in rai a vietuit, dobandind chipul cel dintai prin curatirea cea ostenicioasa a lucrarii de taina a mintii.

SI ACUM…

Cel mai Inainte de veci si mai presus de intinaciunea lumii, pe Cel ce a topit pacatul L-ai nascut lumii in chip minunat, Fecioara nenuntita, si neamul nostru la slobozenia cea adevarata l-ai adus.

Cantarea a 6-a

Canonul Sfantului Cuvios Iosif Irmos-Rugaciunea mea voi varsa …

Urmand parintilor din vechime insingurarea cea de viata straina lucratoare ai imbratisat, Cuvioase, pustia Iordanului lasand si pe cea a muntilor Carpati luand.
Iubitori de dulceti pamantesti ne-am facut noi, pamantenii, dar Cuviosul Iosif pe toate le-a lasat si Lui Dumnezeu a urmat, ravnind dulcetilor celor mai presus de minte.
In cuviosie si rugaciune ai petrecut, Sfinte, punand randuiala de schit celor saptesprezece ucenici ai tai, locuind mai deosebit in muntii cei salbatici ca salbaticia trupului prin infranare sa o imblanzesti.

A Nascatoarei:

Te marim pe tine, de Dumnezeu Nascatoare, si cu osardie te rugam ca sa ne acoperi pe noi de mania cea cumplita a Stapanului si sa ne scapi de ispitele divolesti, ca toate le poti cate le voiesti.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

La limanurile neinviforate ale linistii ai ajus parinie, dar cine va spune rabdarea ta si smerenia cu care te-ai ostenit in lupta cea buna a lui Hristos, si cine va povesti necazurile inimii tale ce cu tarie le-ai rabdat?

De lacrimi au adapat sufletul tau ca sa-l impace cu Dumnezeu si dragostea de aproapele cu smerenia s-au impreunat in sufletul tau Sfinte, fara de crutare taind hatisurile patimilor cele de diavol semanate.

SLAVA…

Ascultate desavarsita facand in obstea Bisericanilor, toate bunatatile ai dobandit printr-insa, Sfinte, rabdarea, smerenia si osteneala, locas facandu-si in inima ta si impodobind-o cu podoabele nestricaciunii.

SI ACUM…

Nestricata ai ramas, Fecioara, dupa nasterea cea nepriceputa. Ci arde cu focul cel de sus stricaciunea inimii noastre si vestejeste cu rugaciunile tale tulburarea patimilor ce inviforeaza cugetele noastre.

CONDAC:

Rugaciunea si linistea iubind, nevointa si rabdarea imbracand, patimile cele pierzatoare le-au spalat cu sudorile pustiei Cuviosil Iosif si Chiriac din Bisericani. Unul nominator al chinoviei s-a facut si iscusit pastor, iar celalalt sfesnic al luminii neinserate s-a aratat prin instrainarea cea mai desavarsita.

ICOS:

Cu rabdare si barbatie luptand cu patimile, cinstea cea mai buna au dobandit si neiubitori de slava, s-au facut de Dumnezeu purtatorii Parinti. Ca biciuind trupul cu ostenelile pustiei, sufletul spre cer l-au inaripat, in locasurile Raiului salasluindu-se dupa ce locasuri s-au facut ale darului Lui Dumnczeu. Cu vrednicie sa-i laudam deci, zicand: Bucurati-va, Parinti fericiti, de sus ocrotitoti ai Moldovei si ai Raiului locuitori!

SINAXAR

Intru aceasta zi… facem pomenirea Sfintilor Preacuviosi parinti Iosif si Chiriac de la Bisericani.

VIATA SFANTULUI IOSIF

Acest preacuvios parinte este cel dintai sihastru cunoscut in muntele Bisericanilor si adevaratul intemeietor al manastirii cu acelasi nume. S-a nascut intr-un sat din tinutul Neamt si de mic copil avea inclinare spre viata calugareasca. Lasandu-si parintii a intrat in nevointa monahala la Manastirea Bistrita, ctitoria marelui domn Alexandru cel Bun. Aici, primind ingerescul chip ai calugariei, in putini ani a deprins de la parintii batrani mestesugul incordarilor duhovnicesti, astamparandu-si patimile firii cu cureaua postului si inaltindu-si mintea la Mirele Hristos prin neincetata rugaciune.
Vazand cuviosul Iosif ca nu are destula liniste in manastirea Bistrita, si arzand cu inima sa se inchine la Mormantul Domnului a luat binecuvantare de la egumenul manastirii, Dometian si a plecat la Locurile Sfinte. Dupa ce s-a Inchinat la Mormantul datator de viata din Ierusalim s-a retras la pustie in valea Iordanului, ajungand in putini ani sihastru vestit. Aici s-a nevoit intr-o pestera, mai intai singur, apoi cu cativa ucenici, indurand multe ispite si naluciri de la diavol.

Fiind vestit prin viata lui de o inalta traire duhovniceasca, si-a adunat in preajma lui saptesprezece pustnici, intemeind prima comunitate duhovniceasca romaneasca cunoscuta in tara sfanta. Dintre cei mai cunoscuti ucenici ai Cuviosului amintim: Simon, Metodie, Varnava, Petru, Averchie si Gherman.

Dar Sihastria lui Iosif de la Iordan nu a dainuit multa vreme, ca navalind arabii asupra Sfintelor locuri multa spaima si tulburare au facut printre crestini. Vazand aceste tulburari in Tara Sfanta, Cuviosul Iosif si-a luat pe cei saptesprezece ueenici, si dupa ce s-au inchinat la Mormantul Domnului au venit cu totii in Moldova la manastirea Bistrita.

Astfel, Sihastria lui Iosif din Valea Iordanului s-a mutat in Moldova pe muntele Bisericanilor. Vazand ca se inmultesc ucenicii lui pe munte, a inaltat o mica biserica de lemn cu hramul “Buna Vestire”, a facut chilii imprejur, si a adunat aici o parte calugari. Randuiala obstii Cuviosului Iosif era aceasta; rugaciune neincetata in biserica si la chilii, post, metanii, cantare psalmilor lui David, desavarsita ascultare si dragostea intre frati.

Schitul lui Iosif era singura asezare manastireasca randuiala achimita (neadormita) din tara noastra, dupa moda manastirilor studitilor din Constantinopol.
Vietuind o vreme acesti pustnici pe aceste locuri, au inceput a se indesi razboaiele din partea turcilor si in urma deselor incendii ale bisericutei lor, s-au hotarat sa mearga sa vietuiasca la Sf. Munte al Atonului. Drept pentru care, pornindu-se ei pe cararea ce duce spre paraul numit Valea Rea, indata li s-a aratat Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, care i-a intrebat: „Unde va duceti, parintilor?”. „Ne ducem la Gradina Sfintiei Tale” au raspuns acestia, la care Imparateasa Cerului le-a spus: „Intoarceti-va inapoi, caci si aici este gradina mea.” Iar ei, facand inchinaciuni si lacrimi de bucurie varsand, au asezat in acel loc spre inchinare, o iconita cu chipul Prea Curatei Fecioare, ca aducere aminte a neamurilor de pe urma de minunea ce s-a savarsit in acel loc.

Pentru marile lui nevointe si viata de sfintenie pe care o ducea, s-a invrednicit, fiind inca in trup, a o vedea pe Maica Domnului. Cuviosul Iosif a fost cinstit de credinciosi, ca sfant, el in viata, fiind pomenit in partea locului pana in zilele noastre. Mai tarziu, Schitul lui Iosif s-a numit de credincisi: Schitul Bisericani, adica cel al ” evlaviosilor”, pentru ca monahul se rugau neincetat cu post si lacrimi si multi se vindecau de boli prin binecuvantarea cuviosului. Deci, mult nevoindu-se Sfantul si ajungand la masura parintilor de demult, si-a dat sufletui lui in mainile Domnului si a fost numarat in ceata sfintilor.

VIATA SFANTULUI CHIRIAC

Prea Cuviosul Parintele nostra Chiriac de la Bisericani s-a numarat printre cei mai mari asceti si cuviosi ai Bisericii Ortodoxe Romane. El s-a nevoit la inceputul sec. XVII-lea in obstea Manastirii Bisericani, care numara pe atunci peste 10 caulugari. Aprinzandu-se de dumnezeiescul dor, s-a retras la putin intr-o pestera din muntele lui Simon si acolo s-a nevoit singur si: mai aspra osteneala timp de 60 de ani. Iar nevointa lui era acea vara si iarna petrecea pe munte cu trupul gol, in rugaciune si slavind neincetat pe Dumnezeu si biruind desavarsit cu putere de la Hristos neputintele firii si ispitele diavolului. (…)

Cu sfintele sale rugaciuni Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu milueste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Cantarea a 7-a

Canonul Sfantului Cuvios Iosif Irmos- Tinerii evrei in cuptor…
(…)

Cuvantul adevarului ai iubit mai mult dececat toate, ca, pustia imbratisand, nu te-ai facut pustiu de invataturile cele drepte, de sufletul tau ogor l-ai facut cuvintelor duhovnicesti, dar si pe ucenicii tai i-ai dcprins lucrarea aceasta.

A Nascatoarei:

Multe sunt navalirile cele de suflet pierzatoare asupra noastra, Preacurata Fecioara, dar, ocrotirea ta cea calda avand, se biruiesc vrasmasii toti, pentru care pe
Dumnezeu Il slavim, marindu-te pe tine, aparatoarea noastra.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Dorind dupa viata cea netrecatoare, cu postul ti-ai vestejit salbaticia trupului si ai asezat intr-insul pacea duhului. Intareste-ne si pe noi sa ne nevoim cu barbatie, ca sa taiem odraslirile faptelor celor pierzatoare.

Ca sa te imbraci cu haina cea de nunta, grija pentru haina cea vazuta ai lepadat-o, iubind necinstea ca pe cinste si necazul ca pe desfatare, mai inainte vazand cu ochiul credintei ca lumea aceasta e degrab trecatoare si suftetul nemuritor.

SLAVA…

Pe oameni iubind, intelepteste te-ai departat de dansii, neiubind nimic omenesc. Inima ti-ai lucrat-o astfel spre nefatarnica dragoste de frati ce s-a aprins inauntru de puterea cea minunata a Lui Hristos in Duhui Cel Preasfant.

SI ACUM…

Scapa-ne pe noi de durerile ce ne apasa, Mireasa curata, ceea ce ai rabdat durerile cele de Maica vazand pe Fiul tau patimind pentru noi, si ne mantuieste de intristarea cea lumeasca prin credinta cea vie in Imparatul Cel nemuritor.

Cantarea a 8 -a

Canonul Sfantului Cuvios Iosif Irmos- De sapte ori cuptorul…

Lauda de multumire ai cantat lui Dumnezeu, parinte Iosif, ca ucenici nenumarati ti-a trimis, atrasi fiind de dumnezeiasca ta petrecere, zicand si noi pentru acestea: Toate lucrurile Domnului laudati pe Domnul.

Patimile calcand, trupul biruind si sufletul impodobindu-l cu virtuti, doctor te-ai aratat celor bonlavi, si tamaduitor orbirii duhovnicesti, celor ce canta: Toate lucrurile Domnului laudati pe Domnul.

Hrana adevarata avand din destul, in mijlocul acestei lumi mincinoase, ospat imbelsugat ai intins sufletelor insetate de mantuire si ai facut pe toti intr-un cuget sa strige: Toate lucrurile Domnului laudati pe Domnul.

A Nascatoarei:

Bucura-te caruia cuvantului si oglinda stralucirii celei de sus, ca ai rasarit noua vinul ce indulceste inimile noastre, si care tamaduieste ranile cele amare facandu-ne sa cantam: Toate lucrurile Domnului laudati pe Domnul.

Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Razboind pana la capat patimile cele viclene, bland te-ai facut la obicei si pamantul dreptatii ai mostenit, parasind cele de jos ale pamantului si afundandu-te in adancurile Duhului.

Nevointele tale Cuvioase Chiriac intrec intelegerea noastra, ca viata ingereasca au rodit in trup material. Ca pamant fiind, rai te-ai facut si de omul cel vechi curatindu-te, cu ingerii te-ai numarat.

Binecuvantam pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.

Nu numai cu ostenelile cele dureroase te-ai trudit sa stingi vapaile patimilor ci le-ai domolit si cu lacrimile datatoare de mangaiere dumnezeiasca si cu indulcirile cele veselitoare ale Duhului lui Dumnezeu, care mantuieste de stricaciune inimile cele credincioase.

SI ACUM…

Al doilea rai te-ai aratat ca lucrandu-ti sufletul minunat ai odraslit Pomul Vietii, pe Hristos, Cel ce satura pe cei insetati de dreptate si vindeca pe cei bolnavi de muscaturile lui Veliar, pentru aceasta toti te cinstim pe tine.

Cantarca a 9-a

Canonul Sfantului Cuvios Iosif Irmos-Spaimantatu-s-a de aceasta…
Albina culegatoare de mierea cea cereasca ai fost si de dulceti duhovnicesti te-ai umplut, Parinte, in viata de obste vieutind, pustia locuind si pamantul Moldovei, gradina Maicii Domnului lucrand.

Dumnezeu trimite roada campului si ploi la vreme pentru folos trupesc, dar prin tine, Cuvioase, pamantul cel neroditor si pustiu 1-a facut sa odrasleasca vlastare nevestejite spre viata vesnica.

Viata sfintilor parinti s-a inmultit prin Cuviosul Iosif, pastorul cel bun, care sufletul sau si-a curatit si pe ucenici la ceruri i-a suit si de vesnicile munci i-a slobozit cu grija cea neobosita si cu dragoste neostoita.

A Nascatoarei:

Ceea ce obstea Biscricanilor ai ocrotit si spre dansii ai binevoit, nu ne lasa nici pe noi, Nascatoare de Dumnczeu, prada vrajmasilor nevazuti si patimilor cumplite, ci odihneste inimile noastre cu mangaierile tale cele de Maica, de pacate tamaduitoare.
Canonul Sfantului Cuvios Chiriac

Nevointele tale cele peste fire au minunat pe ingeri si pe mitropolitul Dosoftei 1-au plecat a se inchina cu evlavie moastelor tale, cele ce au dobandit de la Dumnezeu nestricaciunea.

Sufletul prin nevointa aspra cu aripile Duhului la cerestile locasuri ti l-ai mutat, iar trupul tau marturie a ramas noua a vietii tale neprihanite. Drept aceea slavim pe Dumnezeu, Cel ce pe cei morti ii inviaza si pe drepti ii incununeaza.

SLAVA…

Fericit esti, Parinte Chiriac, ca moartea cea dintai ai biruit si la ceruri te-ai suit si mai presus te-ai facut, prin darul lui Hristos, decat moartea cea de-a doua. Caci cugetul tau mutandu-l la Hristos, biruitor al puterii iadului te-ai aratat.

SI ACUM…

La ceruri te-ai mutat si de noi nu te-ai despartit, Marie, a lui Hristos Mireasa. Ci roaga pe Stapanul sa. daruiasca mutare pasnica sufletelor noastre la cele netrecatoare, puterile potrivnicilor biruindu-le cu taria Sa.

LUMINANDA, glasul al 2-lea

Lumina cea mai presus de lumina avand-o in suflet, daruita de catre Sfantul Duh, Cuviosilor Parinti Iosif si Chiriac, rugati-va lui Dumnezeu sa ne curatim si noi simtirile pentru a putea vedea cu sufletul curat si luminat, calea care duce spre mantuire si sa desprindem dragostea fata de ostenelile duhovnicesti.

SLAVA…SI ACUM…

Maica a lui Dumnezeu te stim toti pe tine ceea ce te-ai aratat Fecioara cu adevarat si dupa nastere, noi cei ce cu dragoste alergam la a ta bunatate. Ca pe tine te avem noi pacatosii folositoare si pe tine te-am castigat intru ispite mantuire, una cea cu totul fara de prihana.

LA LAUDE

Se canta stihirile pe 4, glasul I

Veniti toate cetele calugarilor si dreptslavitorilor crestini sa laudam in frumoase cantari pe Cuviosul Iosif de la Bisericani, pe marele povatuitor al sihastrilor, pe dascalul rugaciunii neincetate care, acum slaveste cu cetele cuviosilor si cu toti sfintii pe Dumnezeu; pentru aceasta si noi cu umilinta ii cantam: Bucura-te, Iosife, mult nevoitorule.

Bunule nevoitor, lasand pentru o vreme patria, te-ai ostenit in Tara Sfanta cu pustnicii din pustiul Iordanului, in pestera jertfindu-te pentru dragostea lui Dumnezeu si de darul lacrimilor si al rugaciunii te-ai invrednicit, pentru aceasta iti cantam: Bucura-te Preacuvioase Parinte Iosif, lauda Moldovei si intemeietorul chinoviei Bisericani neincetand a te ruga pentru sufletele noastre.

Vas de sfintite fapte bune facandu-te, Cuvioasc Chiriac te-ai invrednicit ca in Gradina Maicii Domnului sa fii chemat pentru a te desavarsi, deoarece ai iubit mai presus de orice pe Dumnezeu, iar acum vezi bunavointa cortului celui adevarat, negraita frumusete pe care a intemeiat-o Cel Preainalt, Sfinte, si salasluiesti intr-insul cu voie buna, alaturi de cei ce il iubesc pe Dansul. Pe Acela roaga-L sa daruiasca sufletelor noastre mare mila.

Cununa sihastrilor de pe Valea Bistritei, fericite Chiriac, de nesatioasa dragoste si de iubirea lui Hristos fiind miscat, in pustietati I-ai cautat pe El, departandu-te de toate tulburarile lumesti, numai cu Acela singur vorbind si cu mintea unindu-te cu El, de lumina Duhului Sfant te-ai umplut. Cu care lumineaza si sufletele noastre ale celor ce te laudam pe tine.

Slava…glasul al 5-lea

Cuviosilor parinti, ca niste crini din pamantul Moldovei ati odraslit, cautand, purtatorilor de Dumnezeu, a afla pe Cel Neajuns si ati dorit a vorbi singuri numai cu Dansul, pentru aceasta, fugind ati parasit lumea, petrecand prin pustietati si prin munti si v-ati imbracat cu Hristos, nepurtand grija de haina, cumparandu-va voua haina nestricaciunii.

SI ACUM…glasul V

Bucura-te, usa Domnului cea neumblata! Bucura-te, zidul si acopcramantul celor ce alearga la tine! Bucura-te, limanul cel neviforat si care nu stii de nunta! Ceea ce ai nascut cu trup pe Facatorul tau si Dumnezeu, nu inceta a te ruga pentru cei ce canta si se inchina nasterii tale.

Doxologia Mare

Ecteniile si Otpusul Ceasul intai

LA LITURGHIE

Fericirile pe 6, Trei de la Cantarea a 3-a Trei de la Cantarea a 6-a

Prochimen glas 7: Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie.

Apostolul:

DIN EPISTOLA CATRE EVREI A SFANTULUI APOSTOL PAVEL CITIRE:
(XIII, 7-16)

Fratilor, aduceti-va aminte de mai-marii vostri care v-au grait voua cuvintele lui Dumnczeu; priviti cu luare-aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta. Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, este acelasi, nu va lasati furati de invataturile straine cele de multe feluri; caci bine este sa va intariti ptin har, inima voastra, nu cu mancaruri de la care n-au avut nici un folos cei ce au umblat cu ele. Avem altar, de la care nu au dreptul sa manance cei ce slujesc cortului. Intr-adevar, trupurile dobitoacelor - al caror sange e adus de arhiereu, pentru impacare, in Sfanta Sfintelor - sunt arse afara din tabara. Pentru aceea si Iisus, ca sa sfinteasca poporul cu sangele Sau, a patimit in afara portii. Deci dar sa iesim la El, afara din tabara, luand asupra noastra ocara Lui. Caci nu avem aici cetate statatoare, ci o cautam pe aceea ce va sa fie. Asadar, prin El sa, aducem pururi lui Dumnezeu jertfa de lauda, adica rodul buzelor care proslavesc numele Lui - iar facerea de bine si intr-ajutorarea nu le dati uitarii; caci astfel de jertfe sunt bine placute lui Dumnezeu.

Aliluia,

Glasul al 2-lea

Preotii tai, Doamne, cu dreptatea se vor imbraca

Stih: Fericit e barbatul care se teme de Domnul

EVANGHELIA DE LA MARCU (VIII, 34-38; 1X,1)

Zisa Domnul: cel ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar cine-si va pierde sufletul sau pentru Mine si pentru Evanghelie, aceia il va mantui. Si ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga, daca-si pierde sufletul sau? Sau ce-ar putea sa dea omul in schimb pentru sufletul sau? Iar de cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele in acest neam desfranat si pacatos, si Fiul Omului se va rusina dc el cand va venl in slava Tatalui sau, cu sfintii ingeri. Apoi a zis catre ei: Adevarat va spun voua ca sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea, pana ce nu vor vedea Imparatia lui Dumnezeu venind cu putere.

CHINONICUL

Intru pomenire vesnica va fi dreptul si de auzul rau nu se va teme.

Sursa: Slujba Sfinților Preacuvioși Părinți Iosif și Chiriac de la Bisericani

<sus