Sf. Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş > Scrieri

jos>

Sf. Muceniţă Filofteia
de la Curtea de Argeş
(7 Decembrie)


SCRIERI

Bucurie de ziua ocrotitoarei de la Argeş. Pelerini la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.
Alexandru Briciu / în Ziarul Lumina - Joi, 09 Decembrie 2010

Zi de sărbătoare în cetatea Curtea de Argeş, unde a fost prăznuită Sfânta Muceniţă Filofteia, "Sfântuliţa", cum este cunoscută în popor. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în Catedrala "Sfântului Voievod Neagoe Basarab" de Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, alături de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea în oraşul de pe malul Argeşului a început în seara de 6 noiembrie când, la ceas de Vecernie, racla cu moaştele Sfintei Filofteia a fost scoasă, în procesiune, din Paraclisul arhiepiscopal şi depusă spre închinare pe esplanada Catedralei arhiepiscopale. În dimineaţa zilei de 7 decembrie, a pomenirii sfintei, a avut loc săvârşirea Tainei Sfântului Maslu şi a slujbei de sfinţire a apei, urmate de oficierea Sfintei Liturghii de alesul sobor de ierarhi şi preoţi. În tot acest timp, mulţimea de credincioşi a format un rând, ascultând slujba şi biruind, răbdătoare, frigul pentru a ajunge la baldachinul unde erau depuse spre venerare moaştele muceniţei.

Mesaj autentic pentru familia creştină de astăzi.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice rânduite, PS Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură. Urmând cuvintelor Mântuitorului, Care numeşte pe ucenici "lumina lumii", spunându-le că "nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă", Preasfinţia Sa a amintit învăţăturile Sfântului Antim Ivireanul, care spunea că "sfinţii sunt ca nişte cetăţi pe munte, iar laturile acestei cetăţi sunt credinţa, nădejdea, dragostea şi smerenia". Toate aceste virtuţi au fost cultivate şi de Sfânta Muceniţă Filofteia, care "întru smerenia ei, întru dragostea ei, a dobândit cununa muceniciei", a continuat PS Sa. Totodată, PS Emilian a transmis şi un mesaj social credincioşilor, în condiţiile în care familia creştină din zilele noastre este frământată de griji şi uită dimensiunea spirituală a educaţiei copiilor: "Trebuie să luăm pildă, să nu devenim ucigători de suflete nevinovate, să fim iubitori, blânzi, să ne purtăm cu respect faţă de copiii noştri, faţă de aproapele nostru".

Preasfinţitul Paisie Lugojanul, originar din Curtea de Argeş, a transmis credincioşilor argeşeni binecuvântarea IPS Mitropolit Nicolae al Banatului. Având drept exemplu familia Sfintei Filofteia, Preasfinţia Sa a amintit că "avem de învăţat, noi, cei de astăzi, că trebuie să creştem copiii noştri în credinţa creştină, să-i creştem în dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică, faţă de sfinţi, şi să-i învăţăm să facă faptele creştine, să împlinească virtuţile creştine".

Un nou altar purtând hramul "Sfântuliţei".

Înalt Preasfinţitul Calinic, a amintit cuvintele Binecredinciosului Voievod Neagoe Basarab, care, în "Învăţăturile către fiul său Theodosie", arată funcţia spirituală a fiecăruia dintre organele de simţ ale corpului omenesc. În continuare, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a vorbit despre procesul de restaurare în care se găseşte Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeş, prezentându-le credincioşilor stadiul lucrărilor. Totodată, IPS Calinic a adăugat că în partea sudică a complexului Mănăstirii Argeşului "se ridică o biserică închinată Sfintei Muceniţe Filofteia", un nou altar purtând hramul "Sfântuliţei". Pelerinilor prezenţi în "România de la Argeş, cum o numea marele istoric Nicolae Iorga". "Să ne închinăm lui Dumnezeu, Creatorul universului şi al nostru, să ne închinăm Maicii Domnului, să ne închinăm tuturor sfinţilor Săi şi să avem, faţă de fiecare dintre noi, acea cuvioasă comportare, socotindu-ne unii pe alţii că purtăm chipul lui Dumnezeu", a spus Arhiepiscopul Râmnicului.

Sursa: Ziarul Lumina

<sus