...
Sf. Cuvios Antipa de la Calapodești > Scrieri

jos>

Sf. Cuvios Antipa de la Calapodeşti
(10 Ianuarie)


SCRIERI

ARTICOLE (trimiteri către alte site-uri)

CreștinOrtodox.ro - Antipa de la Calapodești - singurul călugar român canonizat la Athos.


Moaştele Cuviosului Antipa de la Calapodeşti la Mănăstirea „Christiana” din Capitală.
Actualitatea Religioasă / în Ziarul Lumina - Duminică, 09 Ianuarie 2011

Biserica Ortodoxă îl va prăznui luni, 10 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Sfântul va fi cinstit în mod deosebit la Mănăstirea "Christiana", din Capitală. Lăcaşul de cult adăposteşte, din anul 2002, fragmente din moaştele Cuviosului Antipa.

În prezent, la Mănăstirea "Christiana" situată în Şoseaua Pipera din sectorul 2 din Capitală, se află 16 maici şi surori. Dintre aceastea una este medic, iar zece sunt asistente medicale, cele mai multe lucrând şi în cadrul aşezământului social pentru bătrâne, care funcţionează în incintă, dar şi în diferite spitale şi fundaţii de binefacere din Capitală.

Mănăstirea "Christiana" poartă hramurile "Pogorârea Duhului Sfânt, "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel".

Sursa: Ziarul Lumina

<sus

Sfântul Antipa de la Calapodeşti, singurul sfânt al Eparhiei Romanului
Cosette Zanocea / în Ziarul de Iași din 10 Ianuarie 2004

Conducerea Episcopiei Romanului intenţionează să aducă moaştele acestui sfânt la Roman. Tipicul religios al slujbei acestui sfânt a fost realizat de PS Ioachim Băcăuanul.

Sâmbătă, calendarul creştin ortodox îl prăznuieşte pe Cuviosul Antipa de la Calapodeşti, singurul român atonit încununat cu simbolul sfinţeniei.

Cuviosul Antipa s-a născut în Eparhia Romanului, lângă Podul Turcului, în 1816, şi, după o perioadă de aspră penitenţă, petrecută în chinoviile de pe Muntele Athos, s-a retras la Mănăstirea Valaam, aflată la 200 de kilometri de Sankt Petersburg, la hotarul dintre cnezatul Novgorodului şi suedezi, fiind deseori arsă şi distrusă.

Părintele Antipa a încetat din viaţă duminica, la 10 ianuarie 1882, în vârstă de 66 de ani.

Sfântul Antipa a fost canonizat în 1992, la prima întrunire a Comisiei de Canonizare a Sfinţilor din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de după 1955, alături de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare, Sfântul Leontie de la Rădăuţi, Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfântul Paisie de la Neamţ, Sfântul Teodosie al II-lea, fost Episcop al Romanului şi Sfântul Vasile de la Poiana Mărului.

Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul sfânt canonizat de Sfântul Munte Athos, Biserica Ortodoxă Rusă şi cea Română.

În 2003, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat tipicul religios al slujbei dedicate acestui sfânt, slujba fiind compusă de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului.

Slujba Vecerniei şi Acatistul Sfântului Antipa au fost aprobate şi introduse în cărţile de ritual ale Bisericii Ortodoxe şi vor putea fi oficiate de pe 10 ianuarie în toate bisericile care cinstesc memoria sfântului.

Ierarhul de la Roman nu se află la prima compoziţie de acest fel, Episcopul Vicar al Episcopiei Romanului fiind în prezent singurul imnograf al BOR, deoarece el a mai alcătuit vecernia, slujba şi utrenia Sfântului Teodosie al II-lea, slujba Sfântului Vasile de la Poiana Mărului, acatistul Sfinţilor Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel şi slujba Sfântului Ghelasie de la Rîmeţ.

"Din dorinţa de a răspândi cultul acestui sfânt în rândul credincioşilor din Eparhia noastră, în incinta Centrului Eparhial din Roman a fost înfiinţat un paraclis cu hramul Sfântului Antipa. De asemenea, am iniţiat demersurile oficiale pentru aducerea Moaştelor acestui sfânt la Episcopia Romanului", a spus Ioachim Băcăuanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului.

Moaştele acestui sfânt au fost descoperite în august 1991, în timpul unor lucrări de curăţire la paraclisul Mănăstirii Valaam şi sunt expuse lângă Sfântul Altar al Bisericii acestei mănăstiri.

Sursa: Ziarul de Iaşi

<sus